NOKOSET TÖISSÄ! LAISKUUTTA VAI TUOTTAVUUDEN KASVUA?

Kahvimuki ja Iglooo nauttivat konttorin innostavasta ilmapiiristä, jonka loi lomilta palannut henkilöstö. Kesä kävi vielä kuumana säiden puolesta. Firmassa oli talvella luotu uusi strategiasuunnitelma, joka polkaistaisiin syksyn aikana käyntiin.Juoksiat lähtötelineistä Odotus sai koko konttorin malttamattomana kuopimaan lähtötelineissä. Kahvimuki ja Iglooo kävivät jälleen omaa keskusteluaan, mutta mistä? Mennään kuuntelemaan.

– Ruotsin entinen pääministeri Göran Persson ottaa joka päivä tupluurit eli ns. nokoset, Iglooo kertoi ja jatkoi. Tarvitaan erittäin merkittävä syy, jotta hän jättäisi ne väliin. Persson on todennut, että ne ovat aina parantaneet hänen työtehoaan ja vaikuttaneet myönteisesti ihmissuhteisiin sekä koko elämän laatuun.

-Eikö hän ole jo 70 vuotias? Kyllähän tuossa iässä tarvitaan jo päivänokosia, totesi Kahvimuki.

– Joo ikää on 70 vuotta. Tosin nokoset ovat olleet osa hänen menestystään ja hyvinvointiaan jo vuosia, Iglooo tiesi.

– Hän ymmärtää vuosien kokemuksella iltapäivän tirsojen olevan yksi parhaimpia työn tuottavuuden lisääjiä. Uni on hyvä työstressin laukaisija, koska se poistaa stressihormonit kehosta.

Samalla Iglooo vilkaisi sisuksissaan päivälevostaan nauttivaa yrityksen toimitusjohtajaa. Iglooo oli suojannut ja mahdollistanut toimarin ja muun henkilöstön unia jo pidemmän aikaa. Toimitusjohtaja oli istuttanut nokoset-kulttuurin konttorille ja koko yritykseen.kädet kehältä yhteen Ne olivat lisänneet selkeästi henkilöstön hyvinvointia ja onnistumista. Erikoista oli myös ollut avoimuuden lisääntyminen henkilöstön kesken.

Kahvimuki herätti Iglooon ajatuksistaan ja totesi, että iltapäivän uniin liitetään edelleen helposti ennakkoluuloja ja lukkiutuneita ajatuksia. Ajatellaan niiden olevan laiskuutta ja töiden välttelyä. Suomessakin oli joitakin vuosikymmeniä sitten lyhyiden ruokalepojen ottaminen lounaan jälkeen yleistä. Maataloudessahan se oli lähes sääntö.

– Joo ja edelleen koetaan häpeää sekä aristelua, Kahvimuki totesi ja jatkoi. Itsekin ajattelin ennen lepohetken olevan laiskojen ja vastuuta pakenevien puuhaa. Meidän työntekijöiden kautta olen oppinut näkemään asiat eri tavalla. Osa pitää niiden ottamista melkein velvollisuutenaan työnantajaa kohtaan.

– Mitä tuolla tarkoitat, Iglooo kysyi.

– No, he ovat todenneet työskentelynsä tehostuneen aloitettuaan päivittäiset nokoset. Ajatus toimii kirkkaammin ja iltapäivän tehottomuutta luova väsymys on historiaa.

Samassa toimarin puhelin hälytti herätyksen Iglooon sisällä. Hän avasi rullakkokannen ja totesi jälleen nauttineensa 15 minuutin nokosista. alarm-clock-analogue-bed-271818Kokemuksestaan tiesi seuraavan kahden työtunnin olevan erittäin tehokkaita, mikä sai hänet hyräilemään lempikappalettaan.

Kahvimuki kysyi oliko Iglooo kuullut sellaisesta kaverista kun Jari Salminen. Hän on J-Impactin toimari-valmentaja ja kauppatieteiden tohtori. Hänen aloitellessaan nokosia, hän nukkui aluksi salaa.

– Tämä on yleistä häpeän ja ennakkoluulojen tuomaa käyttäytymistä, Iglooo totesi. Yrityksissähän voidaan sopia, että lepohetket ovat tauon aikaista toimintaa. Tämä antaisi positiivisen viestin henkilöstölle ja poistaisi johdolta mahdollisen pelon siitä, että työaikaa käytettäisiin tehottomasti.

– Erään pääkaupunkiseudulla sijaitsevan koulun rehtori totesi opettajien oleva nykyään kovilla työssään. Ajanpuute, suuri työmäärä ja siitä johtuva stressaantuminen heikentävät työkykyä. Hän näkee erittäin mielekkäänä päivänokosten mahdollistamisen henkilöstölleen.

– Avoin keskustelu ja viestintä aiheesta olisi varmasti hyvää. Oletko Kahvimuki lukenut uneen ja työhön perehtyneestä Työterveyslaitoksen professori Mikko Härmän artikkeleita? Hän suosittelee, että päiväunikäytännöistä on hyvä neuvotella työnantajan kanssa. Hänellä itselläänkin on työhuoneessaan ”divaani”, jolla voi tarvittaessa ottaa luovuutta edistävät päiväunet. Härmä kertoi eräässä artikkelissaan, että nykyisen työelämän tuottama stressi syö yöunet ja vuorokaudessa ei riitä tarpeeksi tunteja nukkumiseen. Unihäiriöt puolestaan vaikuttavat työ- ja toimintakyvyn heikkenemiseen sekä johtavat pitkittyessään uupumukseen.

– Eihän yksi iltapäivän torkahdus tuota ongelmaa kuittaa, huudahti Kahvimuki.

– Se on totta Kahvimuki. Ei sillä ongelmaa ratkaista. Toisaalta nokoset ovat merkittävä apu tälläisessäkin tapauksessa. Ja onhan niitäkin ihmisiä, jotka eivät kaipaa niitä koskaan.

– Sitten on niitä joille riittää se, että saisivat olla selällään mukavan pehmoisella alustalla, varjoisassa ja ääntä vaimentavassa paikassa. Siinä rentoutuen hoitaa puhelun tai pari työpäivän aikana. Tähänkin tarvitaan ajattelun muutosta ja hyviä olosuhteita sen toteuttamiselle. Olosuhteita- sanan kohdalla Iglooo painoin peukalollaan rinnustaan ja iski silmää Kahvimukille.

– Eli meitsi on aivan lyömätön tällaisten olosuhteiden mahdollistaja. Molemmat räjähtivät hersyvään nauruun.

 

Kaverusten uudet seikkailut tulevat taas syksyn aikana .  -JJ Aalto