Kohtaaminen vs Vaikutuksen tekeminen

Kahvimuki katseli konttorin ikkunasta avautuvaa maisemaa ja raapi harmistuneena korvallistaan. Kevätaurinko oli aamulla jäänyt pilvien taakse eikä antanut lupaustakaan esiintulostaan. Kahvimuki halusi nostaa tunnelmaansa ja päätti avautua uudesta aluevaltauksestaan Iglooolle.

Iglooo piti silmiään kiinni ja rentoutui, mikä välittyi sen sisällä lepäävän copywriterin adult-backlit-bay-910214sielunelämään. Iglooo oli ollut koko aamupäivän armoitettuna vetäytymistilana ja puhelinkoppina monelle työntekijälle. Hän oli ylpeä merkittävästä roolistaan konttorissa. Iglooo oli tuottavuuden keskushyökkääjä tässä pelipaikassa.

– Hei Iglooo, huusi Kahvimuki.

– Mitä bro huutelee, kysyi Iglooo ja avasi silmänsä.

– Mä oon tehnyt uuden aluevaltauksen elämässäni. Sillä tulee olemaan paljon vaikutusta mun ”korvien välissä” vai pitäiskö sanoa ”korvan”, naureskeli Kahvimuki

– Olen pelkkänä korvana, Iglooo naurahti.

Kahvimuki kertoi miettineensä miten voisi tehdä suuremman vaikutuksen ympäristöönsä. Hän halusi enemmän ihailua ja huomiota.

 

Konttorissa vierailevien merkittäviä asiakkaiden huomio olisi erityisen mieleistä.

– Luin tässä hiljattain kirjan, jossa neuvottiin miten teet

vaikutuksen ihmisiin ja ympäristöön, Kahvimuki aloitti.

– Katos… katos, nyt on bro lähtenyt miettimään syntyjä syviä. Kerro lisää kirjasta, Iglooo pyysi.

Kahvimuki aloitti.

audi-audi-car-automobile-168938– Kirja motivoi minua ”julkisivuni” profiloimiseen. Siinä kerrottiin esimerkiksi, miten näytät varakkaammalta, miten olet seksikkäämpi, miten hurmaat ihmiset, miten ystävystyt julkkiksiin, miten näytät nuoremmalta?

– Minusta olisi hieno saavuttaa tuo kaikki, Kahvimuki sanoi.

Iglooo oli hetken hiljaa. Hän katsoi Kahvimukia isällisesti ja hymyili.

– Etkö ole tyytyväinen itseesi?

– No joo…tosin kyllä mä voisin olla enemmän niinku näkyvämpi ja näyttävämpi persoona.

Iglooo pyöritti päätään ja huokaisi.

– Haluatko, että identiteettisi on siinä miltä näytät tai mitä palautetta saat muilta?

– Mitä toi identiteetti tarkoittaa, Kahvimuki kysyi.

-Identiteetti tarkoittaa yksilön käsitystä itsestään. Sen perustana ovat omat persoonalliset ominaisuudet, Iglooo piti pienen tauon ja jatkoi.

– Tasapaino saavutetaan, kun hyväksyy itsensä sellaisena kun on. Se ei sulje pois, etteikö yksilö tunnistaisi kasvun ja kehittymisen tarpeita.

– Wau, Kahvimuki henkäisi haltioituneena.Free stock photo of food, light, city, road

– Syvimmillään kyse on itsensä rakastamisesta. Se, joka rakastaa itseään, ei tarvitse kaikessa ulkopuolisten hyväksyntää. Hän ei suostu manipuloitavaksi, vaan kokee olevansa sellaisenaan riittävä, vaikka ei täyttäisi ympäristön ulkoisia odotuksia. Käänteisesti hän ei myöskään vaadi toisia olemaan samanlainen kun itse on. Erilaisuus ei ole uhka hänelle.

– No hei, mistä sä ton olet lukenut, huudahti Kahvimuki.

– Kun meidät oli valmistettu tuotantolinjalla, kävimme ”Mahdollisuuksia ja Haasteita”- koulutuksen. Se antoi meille valmiudet onnistua sekä menestyä työssämme ja kyvyn tuottaa hyviä olosuhteita. Sitten vaan harjoittelemme oppimiemme asioiden kanssa, Iglooo vastasi ja jatkoi.

– Terve identiteetti synnyttää vastuullisuutta suhteessa lähimmäisiin.

– Täh…mitä toi nyt tarkoittaa, Kahvimuki kysäisi?

Samaan aikaan Iglooon sisällä istuvan assistentin puhelin hälytti akun matalaa varaustasoa. Hän liitti latausjohdon USB-porttiin ja jatkoi puheluaan kiitellen Iglooo ominaisuuksia puhelinkoppina. Iglooo seurasi hetken tilannetta ja kääntyi takasin Kahvimukin puoleen.

– Mietitään vaikka minun asiakkaitani. Itsekkään ”vaikutuksen tekemisen”-tavoite minussa, estäisi minua huomioimasta ja kohtaamasta asiakkaitani. Tämä johtaisi kyvyttömyyteen tunnistaa heidän tarpeensa ja minun palvelutyöni tuottavuus olisi heikkoa.

– Eli ”vaikutuksenteon” tarpeeni sokaisisi minut sekä kasvattaisi vastuuttomuuttani ja tällä tavalla kohtelisin todennäköisesti myös sinuakin Kahvimuki!

Kahvimuki kuunteli hiljaisena ja kysyi.

– Onko tälle käyttäytymismallille vaihtoehtoa?

– Kyllä ja se on kohtaaminen, Iglooo vastasi.

– Mitä sä nyt tolla yrität sanoa, ihmetteli Kahvimuki?

– Joo mä voin vähän avata asiaa, Iglooo sanoi ja jatkoi.

– Kun yksilö on sujut itsensä kanssa sen ei tarvitse peilata asemaansa suhteessa muihin. AAKA-instituutissa ne opettivat meille myös ”lepäämisestä omassa persoonassa”. Silloin on turvassa ja uskaltaa olla läsnä, kohdata muita ja olla avoin heille. Eikä jatkuva hyväksytyksi tulemisen tarve syö resursseja muualta

– Tämä on liike-elämässäkin valtavan hyvä ominaisuus.

– Tänään kynnetään syvällä elämän ja filosofian pellossa, Kahvimuki taputti käsiään nauraen. Samalla assistentin ääni puhelimessa nousi hienoiseen falsettiin. Puhelu oli nostanut kiihtymistä hänen mielessään. Kahvimuki ei tätä juurikaan havainnut, kiitos Iglooon äänenvaimennuksen.

-Mihin me jäimmekään, kysyi Iglooo?

-Siihen kohtaamisen ja läsnä olemisen filosofiaan.

– No lyhyesti vielä, sanoi Iglooo.

– Terve identiteetti harjoittaa kohtaamista toisen ihmisen kanssa. Rakkaudeton ja vastuuton pyrkii ennemminkin vaikutuksen tekemiseen. Kahvimuki, jos sinun tulisi rekrytoida toimitusjohtaja johonkin firmaan, niin kumman kaltaisen persoonan valitsisit?

Kohtaavan tottakai, koska hän on henkilöstöstä kiinnostunut ja tunnistaisi heidän background-black-and-white-blackboard-247708resurssit. Tämä yhdessä vahvan liiketoimintajohtamisen kanssa olisi nousujohteista menestystä, Kahvimuki totesi ja mietti itsekseen, että oliko tässä kyse myös siitä tunneälystä?

– Sit mun tuli Iglooo mieleen,  jos myyntimies olisi kohtaava, niin sehän olisi aivan mieletön tykki työssään!

-Totta, on kaiken maailman kursseja ja tyylejä miten kaupat klousataan kotiin. Ne ovat hyviä ja tarpeellisia. Kuitenkin lähtökohta myyntityössäkin on, kuten äsken hienosti sanoit, kyky kohdata asiakas!

Ulkona pilviverho oli alkanut repeillä ja sen lomasta aurinko välkehti. Konttori sulkeutui jälleen kevään valoon.

4.2018